Latest News

20 September 2018

Duurzaam verpakken

In onze brouwerij tussen Boekelo en Enschede brouwen, verpakken en verspreiden we bier. We maken ons bier met twee unieke ingrediënten: traditie én vernieuwingsdrang. Deze vernieuwingsdrang komt ook terug in de manier waarop we ons bier verpakken. Kijk naar het nieuwe Kornuit krat, helemaal van gerecycled consumentenplastic. Hiermee zijn we niet alleen uniek, we zijn zelfs de eerste op de wereld die op deze manier consumentenafval gebruikt! Maar ook het feit dat al onze papierverpakkingen een duurzaamheidscertificaat, FSC, hebben. We nemen onze verantwoordelijkheid, blijven innovatief en streven naar het beste.

 

Besparingen

Wij, als Grolsch, willen dat onze producten veilig, goed en zo duurzaam mogelijk verpakt worden. Ieder jaar streven we ernaar om de hoeveelheid karton te reduceren en om minder glas te gebruiken bij de productie van flesjes. We doen onze best om zoveel mogelijk doelstellingen te behalen en dat lukt ook vaak! Zo hebben we in 2017 een foliebesparing van 20% op jaarbasis weten te behalen door de dikte van kunststof pallethoezen te verlagen van 100 naar 80 micron. Ook hebben we in 2017 de hoeveelheid glasverbruik van onze 1,5 liter beugelfles met 45 gram per fles weten te verminderen. Neem vooral een kijkje in het DVO jaarverslag om meer te weten te komen over onze andere doelen.

 

Alles verpakken

Als Grolsch hebben we een breed portfolio aan bieren, en al dat bier moet natuurlijk worden verpakt. Aan mij, als verantwoordelijke voor de verpakkingen, de taak om dat zo goed en zo duurzaam mogelijk te doen. We distribueren bier in blikken (33cl en 50cl), flesjes en fusten. Deze worden op hun beurt weer verpakt in kratten of dozen. Soms is het nodig om die verpakking nogmaals te verpakken, bijvoorbeeld het verpakken van pallets met dozen blik. Een groot deel van ons bier wordt – vanwege het retoursysteem in Nederland – verkocht in herbruikbare flessen en fusten. Alle blikken, flessen en fusten die retour komen worden gerecycled. We hergebruiken zelfs de etiketten! Samen met onze leveranciers kijken we waar we nog meer verbeterslagen kunnen maken om nog efficiënter te verpakken. Zo hebben we begin 2018 met DS Smith Plastics als eerste van de hele wereld een bierkrat van 100% gerecycled consumentenplastic op de markt gebracht voor Kornuit.

 

Streven naar verbeteringen

We kijken samen hoe we het hele proces kunnen verduurzamen. Zo rijdt onze glasleverancier sinds vorig jaar met extra lange vrachtwagens die 42 in plaats van 30 pallets kunnen vervoeren. Dit bespaart al snel 80 vrachten per jaar en we verwachten dat dit er nog meer kunnen worden. Ik blijf het een uitdaging vinden om te kijken of we dezelfde resultaten, of misschien wel betere, kunnen behalen met duurzame verpakkingen. Bijvoorbeeld met meer gerecycled karton of misschien met aangepaste palletstickers. We blijven ook de komende jaren streven naar verdere verbeteringen en dus minder afval, minder materiaalverbruik en lagere transportkosten. Duurzaam produceren is de toekomst van ons bedrijf en ook zeker van onze wereld!

 

Joost Nawijn

Packaging Material Development Specialist, Quality & Innovation

Lid Grolsch DVO team

 

Back